sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Pentru mine Filat nu este prim-ministru... (II)

Câteodată un guvern înseamnă apatie la periferie
şi apoplexie la centru.

     În prima parte am încercat să demonstrăm incapacitatea unor membri ai guvernului, inclusiv, în mare parte, a cetăţeanului (boss-ului) Filat. În partea a doua vom prezenta situaţia celorlalţi miniştri ai aşa-zisului Guvernul Filat.
     1. Prin urmare, continuăm subiectul cu Ministrul Justiţiei Oleg Efrim, un alt membru al guvernului. Rezultatele ministerului în ultimii doi ani se pot reduce la: ♦ Reformarea sitemului de drept este la pământ; ♦ Judecători corupţi; ♦ Justiţie ineficientă; ♦ Incapacitatea de a-l demite pe Muruianu; ♦ Atacuri raider asupra băncilor neelucidate.
     De asemenea menţionăm unele momente ale fumătorului ministru, care l-au evidenţiat în ierarhia stăpânului: - Demisia directorului Departamentului Instituţiilor Penitenciare; - Ameninţarea repetată cu plecarea din Consiliu reformării organelor de drept daca nu este retras Plahotniuc; - Ignorarea legii cu privire la amnistie.
     2. În cazul Ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, menţionăm momentele: - MCDR nu a înregistrat la venituri ajutoarele umanitare, primite de la Guvernul României şi donatorii autohtoni, în sumă de 76,5 milioane lei; - Problema reconstruirea stadionului republican, în care turcii vor să investească, dar fără succes; - Casele pentru sinistraţi nu sunt gata la mai bine un an de la dezastru, depăşind enorm falsele promisiuni ale lui Filat şi aşteptările sărmanilor oameni.
     3. Referindu-ne la Ministerul Tineretului şi Sportului, în frunte căruia stă Ion Cebanu, şi la faptul că se alocă sau nu bani pentru acest minister şi acţiunile lui, cert e că nimic nu se face – atât pentru tineret, cât şi sport. Dacă în capitală, tinerii mai au unele posibilităţi de afirmare şi distracţie, în restul Ţării, aceşti sunt marginalizaţi şi chiar ignoraţi. Există o mare problemă în ceea ce priveşte angajarea la muncă sau promovare tinerilor în cadrul instituţiilor bugetare.
     Un şoc !!! Mă întreb oare câţi şefi sub 35 de ani avem în instituţiile bugetare ? (mult mai puţini decât şefi pensionari)...
     Sportul ?! Fără comentarii !!! Fără fotbal, baschet, handbal, gimnastică etc., cu excepţia boxului, evident datorită şcolii din Grimăncăuţi...
     O dilemă pentru mine este evitarea subiectului privind traficul. „Pentru că prin federaţiile sportive, foarte multă vreme, s-a făcut trafic de fiinţe umane” declara însuşi ministru Cebanu.
     4. Cel mai iresponsabil minister este al Afacerilor Interne. Alexei Roibu pare a fi oaia neagră (restul sunt sure... închise) a guvernului. Şi pe bună dreptate: asasinate, inclusiv copii, furturi, tâlhării, corupţia poliţiştilor, arestări nemotivate, eliberări nejustificate etc. Demisia acestui ministru este cerută săptămânal, dar fără rezultate. Cauza ?!
     5. În ţărişoara noastră multe sunt cu fundul în sus, dar un lucru care mă omoară este situaţia culturii. Ministrul acesteia Boris Focşa pare dezorientat şi deplasat de esenţa acesteia. Cel mai deranjant şi dureros lucru este distrugerea monumentelor vechi, inclusiv schimbarea urbanisticii capitalei. Tradiţiile şi obiceiurile naţionale sunt lăsate uitării. Centrele de cultură, precum bibliotecile, muzeele, chiar şi sărmanul circ, sunt lăsate în voia sorţii...
     6. Poate că aş fi avut mai multe de spus despre Ministerul Mediului, dacă Filat nu m-ar fi precedat cu o sădire de stejari. Dar această acţiune serveşte pentru PR şi nicidecum pentru o îmbunătăţire a mediului. Zi de zi în Chişinău sunt eliberate teritorii de verdeaţă în schimbul construirii unor mall-uri, oficii, blocuri etc. Citeam de curând cele 27 de Concepţii, Strategii, Programe şi Planuri de acţiuni în domeniul protecţiei mediului şi utilizării resurselor naturale ale lui Gheorghe Şalaru şi mă întrebam: Unde am ajuns ? Sau barem am pornit ? Evident, în rezolvarea vreunuia !
     7. Una din cele mai comico-tragice situaţii a fost în cadrul întreprinderii Franzeluţa. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov s-a trezit cu un tămbălău creat artificial la această întreprindere, unde s-au tras focuri de armă şi s-au sigilat muncitorii.
     Vorbind de agricultură îmi vine replica – cum să ai o ţară bogată şi să fii sărac ? – e cazul Republicii Moldova !!! E consecinţa Ministerului Agriculturii !!! E mâna lui Bumacov !!!
     Industrie alimentară nu prea avem, iar ceea ce este – e monopolizată... De Bumacov? De Filat ? Vom afla !?
     8. Despre situaţia lui Andrei Usatâi, Ministrul Sănătăţii, n-avem prea multe de spus, decât că: a. Politica Naţională de Sănătate; b. Politica Medicamentului; c. Strategii - Strategia Naţională a sănătăţii reproducerii; Strategia anticorupţie a sistemului sănătăţii; Strategia de comunicare cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova; d. Programe - Programul Naţional de promovare a modului sănătos de viaţă; Programul de stat privind dezvoltarea Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă; Programului naţional “Securitatea transfuzională şi autoasigurarea ţării cu produse sangvine; e. Planul de Dezvoltare Instituţională 2009-2011; etc., sunt plasate pe site-ul ministerului de aproape 2 ani, iar implementarea e de momentul ficţiunii...
     O problemă recentă este şi cea a Centrului de cardiologie, pe care ministru vrea să şi-l însuşească.
     9. La început de sec. XXI am trebui să avem un structură de lucru foarte informatizată. Acest rol îi revine lui Pavel Filip, Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Din păcate, şi aici precizăm marea problemă a paşapoartelor, nu este nici pe aproape de rezolvare, iar Centrul Registru profită de necesităţile cetăţenilor, exagerând cu preţurile la servicii.
     De asemenea cele 15 sarcini de bază ale ministerului, ne duc la concluzia – între teoria şi practica acestui minister e un canion destul de impunător.

N.B.1. Atât cu miniştrii şi ministerele lor, dar ar mai exista o problemă, cea a ANRE, care reprezintă un intermediar costisitor pentru cetăţeni, iar guvernul (Filat) nici nu-l reformează nici nu-l lichidează.

N.B.2. Fără reproşuri la adresa miniştrilor aPLDM-işti, căci oricum fac parte din guvernul Filat !!!

     P.S. Cum poţi merge cu aşa (in)succese la Bruxelles şi Strasbourg şi să fii lăudat !!!

     P.P.S Care ar fi reacţia lui Merkel dacă m-ar înţelege ???

Un comentariu:

  1. Gazduieste blogul tau pe wordpress cu doar 5 Ron / luna pe un serviciu profesional. Mai multe detalii pe site-ul nostru: http://dhost.ro/gazduire-blog-wordpress

    RăspundețiȘtergere