sâmbătă, 3 decembrie 2011

Omul pentru om este... Lupu !!!

                   Bunicul vânător povesteşte nepotului:
             - Sus în munţi am fost atacat de o haită de opt lupi!
             - Bunicule, dar anul trecut când mi-ai povestit erau numai patru lupi!
             - Anul trecut, dragule, erai prea mic pentru a afla Adevărul...

     Similar este şi în politica statului nostru. Suntem mici pentru a afla adevărul, numărul lupilor se dublează an de an, iar vânătorii îmbătrânesc (se corup) şi nu mai pot face faţă invaziei acestora. Prin urmare, pentru a le veni de hac trebuie să punem la paza stânei (statului) anume un... Lupu, un Marian Lupu. Căci vorba unora ”dintre toate relele îl alegem pe cel mai puţin rău”.
     Astfel, este de luat în considerare pentru postura de preşedinte – candidatura lui Lupu. Şi pentru a argumenta această propunere, punctăm, atât teoretic, cât şi practic, câteva trăsături necesare unui lider politic (preşedinte de stat în cazul nostru).
     Educaţie şi profesionalism. Marian Lupu s-a născut într-o familie de profesori. A studiat economia, iar în 1991, obţine titlul de doctor în economie. A activat în cadrul Ministerului Economiei, parcurgând calea de la specialist principal până la ministru al economiei (2003-2005).
     Abilităţi politice şi manageriale. La 6 martie 2005 a fost ales în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. La 24 martie 2005 este ales în funcţia de Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova.
     Autoritate carismatică. Din iunie 2009 este liderul Partidului Democrat din Moldova, iar la 19 iulie 2009 este ales, in cadrul Congresului al VI-a extraordinar al acestei formaţiuni politice, Preşedinte al Partidului Democrat din Republica Moldova.
     Prestigiu şi încredere. În majoritatea sondajelor de la 2005 încoace, figura lui Marian Lupu este pe podium în ceea ce priveşte încrederea populaţiei.
     Flexibilitate, adaptabilitate şi artă de a negocia. După numirea sa în fruntea Partidului Democrat, a dat dovadă de calităţi excepţionale (PD-ul devenind partid parlamentar la guvernare), prin comunicare atât cu cercurile puterii politice, cât şi cu societatea civilă, sincronizându-se cu dinamica situaţiilor politice concrete, în sensul atingerii obiectivelor.
     Indubitabil că sunt şi alte persoane ce depăşesc în cantitate sau calitate trăsăturile de mai sus, dar este de menţionat, că aceştia din urmă, abundă în strategii, pe care un lider politic ar trebui să le ignore, precum – manipularea, temporizarea, entuziasmul, bluffing-ul (cacealmaua), etc.

     În loc de concluzie: Trecutul este fundamentul, iar viitorul – acoperişul !!!

     P.S. Pentru cei ce-l condamnă pe Lupu de trecutul său comunist...

2 comentarii:

  1. Inceputul la articol e foarte original, ceva nou.
    In rest mi se pare ca cam prea mult tii tu la Lup. Nu uita ca "Lupu paru isi schimba dar naravul ba".

    P.S. mai astept si alte schimbari in materie de a scrie un articol(gen povestea de la inceput).

    RăspundețiȘtergere
  2. Încerc să găsesc şi pozitiv în oameni (politicieni)...
    Cât ţine de schimbări şi originalitate - e normal că bancurile sunt mai interesante decât politica...

    RăspundețiȘtergere