luni, 11 iunie 2012

Un subsol al deportaţilor...

     Miercuri, 13 iunie 2012, se va inaugura Muzeul victimelor deportărilor şi represiunilor politice. 
     Bine zis Muzeu! După mine nu-i decât o sală cu antreu (vreo 60-80 m.p.), plasată într-un subsol al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei. Mai mult ca atât, uşa Muzeului victimelor... se învecinează cu uşa toaletei (pentru bărbaţi) Muzeului Naţional...
     Totodată, acest subsol servea altădată pentru expunerea tezaurului din aur şi argint, care constituia, după spusele unor colaboratori, principalul punct de atracţie al vizitatorilor. Prin 2008 s-a propus restaurarea sălii pentru a nu deteriora obiectele de valoare ale tezaurului.
     Pentru a nu se înţelege eronat, unui tezaur îi este binevenit plasarea la subsol (în special din motive de siguranţă), pe când un omagiu adus cel deportaţi sau supuşi represiunilor politice nicidecum. 
     Aşa cum guvernarea a stabilit, la vocile unor oameni, în special deportaţi, un muzeu pentru aceştia, din lipsă de timp şi bani s-a mers pe ideea subsolului. Din start s-a propus clădirea din dreapta Muzeului Naţional... cu intrarea dinspre str. Bănulescu Bodoni. Dar, probabil, intervenţia unor interese, ignoranţa altor persoane sau chiar prezenţa lenei, s-a finalizat cu abandonarea proiectului iniţial.
     Gurile rele spun că pentru acest subsol s-ar fi cheltuit peste 1 mln. de lei. Tot respectivele, menţionează că clădirea propusă din start, ar fi pusă pe lista unei privatizări de către anumite persoane fizice.
     Atât am avut de spus, deocamdată, căci...

P.S. Dacă sunt zvonuri sau nu, rog jurnaliştii cu experienţă să facă o mică investigaţie...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu