sâmbătă, 14 iulie 2012

Se caută un director la Muzeul... USM !!!

Viaţa nu ne poate face perfecţi. Tot ce este perfect aparţine unui muzeu.
(Erich Maria Remarque)
***
     În curând se face jumătate de an de la decesul profesorului Valeriu Cozma, directorul Muzeului Universităţii de Stat din Moldova. În această perioadă muzeul a rămas fără director, inclusiv interimar.
     Momentan, muzeul are doar un angajat, un cercetător ştiinţific. Şi asta nu datorită lipsei interesului specialiştilor, ci însuşi a rectorului. Explicaţia rezultă din faptul că acest muzeu este meritul fostului rector (Rusnac), iar actualul (Ciocanu) fiind de profesie matematician, nu prea dă mare importanţă istoriei, în special muzeului.
     Aşadar, după 2008, Muzeului USM i s-a dat o importanţă tot mai scăzută, ajungând de la 6 state (2008) la una singură (prezent). 
     O altă problema este apartenenţa subdivizionară. Încă de la momentul inaugurării s-au ivit ciocniri privitor la acest muzeu. Cei de la Facultatea de Istorie îşi revendicau dreptul istoric, iar cei de la rectorat dreptul fondării. De asemenea, muzeul a avut ba statutul de filială (instituţie istorico-muzeografică), ba statutul de laborator istorico-ştiinţific. Cert este una – mare treabă acest muzeu n-a făcut, decât unele publicaţii în interes personal. Totuşi, muzeografic, are o importanţă oarecare, deoarece cele 3 săli reflectă viaţa şi activitatea celor peste 60 ani ai USM-ului (un argument pentru a nu se distruge).
     Dar marea problemă pe care vreau s-o aduc (reflect) în continuare este funcţia de director. Imediat după decesul fostului director, au început înfruntările. Aşa cum principalii candidaţi ar trebui să vină de la Facultatea de Istorie (aşa argumentează respectivii), marea bulgăreală se dă anume între aceştia. Unii sunt de părerea că Catedra Istoria Românilor este în drept să-şi numească un reprezentant al acesteia, contrar se sufocă cei de la Universală, din considerentul că primii au prea multe subdiviziuni sub administrare.
     O altă parte a problemei, care a dat peste cap numirea candidaturii, a fost decesul subit al prorectorului Tudor Arnăut. Se vehicula că acesta făcea lobby pentru presupusul candidat Valentin Arapu. Acesta din urmă nu are nici măcar gradul de doctor şi, în plus, serveşte cu supuşenie intereselor longevivului şef de Catedră a Istoriei Universale, Cocârlă.
      Ultimele zvonuri care au perindat lumea universitară sunt – Soarta Muzeului USM va fi hotărâtă la toamnă!
     Aşteptăm...

P.S. Principalele acţiuni ale noului director ar trebui să fie...

2 comentarii:

  1. Domnule GÎRBU N., văd că vă intereseaza la modul serios viața și activitatea Universității de Stat din Moldova, am impresia că anume dumneavoastră aspirați la această funcție ..., dacă da, atunci nu aveți decît să vă înscrieți la concurs in toamna! Vă urez BAFTA!

    RăspundețiȘtergere
  2. Auzi biciule, îmi pare că încurci niţel lucrurile... Ce am eu cu acest Gîrbu, funcţia de director şi, inclusiv, aspiraţia pentru aceasta?! Eu sunt Popescu, avocat la Baroul "Popescu" şi nu-mi schimb meseria nici pentru funcţia de rector...

    RăspundețiȘtergere