sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Acţiunile politice ale unui personaj apolitic...

Politica murdăreşte,
dar te scoate în evidenţă...

      Conform normelor juridice şi morale, judecătorii Curţii Constituţionale ar trebui să fie detaşaţi de parametrii politicii. Însă, precum în multe alte domenii ale paradoxalei noastre societăţi, Curtea Constituţională reprezintă un cuib propice schemelor politice. În acest context, cel mai elocvent exemplu îl prezintă însuşi preşedintele Curţii judecătorul Alexandru Tănase.
     Astfel, acesta a participat la emisiunea „Viaţa publică” de la postul naţional de radio, unde a vorbit despre acţiunile politice ale guvernanţilor, susţinând printre altele, şi doleanţele lui Filat "trebuie identificat un candidat susținut de cel puțin 61 de deputați".
     Ieşirile lui Tănase nu se rezumă aici, ele fiind destule din postura sa atât ca judecător al Curţii, cât şi preşedinte al acesteia. Interesant este faptul că la 28 septembrie 2011 Dumitru Pulbere a fost demis pentru declaraţii politice.
      Aşadar, la 16 octombrie acesta a declarat "Istoria îţi dă o şansă să schimbi ceva odată la 20-30 de ani. Actuala guvernare a ratat această şansă şi spun asta din perspectiva unui cetăţean de rând. În loc să schimbe ceva, politicienii au pierdut timpul certându-se între ei. Izolarea opoziţiei a fost o greşeală, în contextul în care nu există suficiente voturi pentru alegerea preşedintelui. Acesta trebuia ales încă în 2009".
Încălcarea principiului imixtiunii...
      În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă din 24 septembrie, Tănase a declarat că „Eu nu voi afirma că domnul Pulbere face jocul comuniştilor, deoarece suntem colegi şi etica profesională nu-mi permite să comentez declaraţiile dumnealui."
Şi totuşi, a comentat....
      "Instigatorul moral al acțiunii de azi și hărțuirea la care sunt supus nu este nimeni altcineva decât premierul Filat", a declarat la 23 august 2011 judecătorul Curții Constituționale în cadrul unei conferințe de presă.
Încălcarea principiului legalităţii...
     La 3 august 2011 Alexandru Tănase, în cadrul unui interviu pentru Infotag a lansat declaraţia „Eu aş caracteriza situaţia din ziua de azi drept o democraţie mimată, în spatele căreia se ascunde un sistem quasi-autoritar. Aparent avem partide politice, dar în realitate nu avem decât un „one man show”. Aparent avem miniştri, dar aceştia nu mişcă un deget dacă nu le zice şeful”.
De fapt show judecătoresc...
      La 3 iulie 2011, la puţin timp după ce a părăsit scena politică, îmbrăcând sutana şi jurământul de judecător, Tănase a declarat în cadrul unui interviu că una dintre componentele Alianței pentru Integrare Europeană 1 vindea funcții.

În loc de concluzii: Dacă fundamentul constituţional e dereglat, ce aşteptăm de la alţii ?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu