miercuri, 2 noiembrie 2011

Pentru mine Filat nu este prim-ministru... (I)

Toţi ar vrea să trăiască pe cheltuiala guvernului,
de parcă n-ar şti că guvernul trăieşte pe cheltuiala cetăţenilor săi. 

     Guvernul este (ar trebui să fie) un motor al statului. Cu certitudine că în Republica Moldova acesta are un rol diametral opus. Cauzele, factorii determinanţi şi tot ce derivă din inactivitatea guvernului, au un singur reper (vinovat) – Filat, premierul (boss-ul, după Lupu).
Considerente şi argumente...
     1. Vom purcede cu situaţia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Însuşi ministrul Leancă a făcut câteva declaraţii precum „Am reuşit puţin (aş spune „deloc”) în sensul creării unui stat viabil şi ancorat într-un sistem de repere economice, politice şi de securitate în această perioadă” sau „procesul de reformare a instituțiilor statului poate afecta relaţia noastră cu Uniunea Europeană” sau „deocamdată, este devreme pentru ca Republica Moldova să se prezinte în anticamera UE şi să depună cererea de membru asociat” sau „şi cei din afară ştiu exact că avem probleme”.
     De asemenea amintim problema porţiunii de sosea de la Palanca dat în gestiunea sau proprietatea Ucrainei, ignorând interesele localnicilor.
     Cel mai important argument este promisiunea de a rezolva conflictul transnistrean, situaţia căruia în 2 ani nu numai că n-a progresat, dar a parcurs un itinerar dezastruos.
     2. Continuăm cu Ministerul Economiei şi şeful acestuia ministrul Valeriu Lazăr. Acesta declara într-un interviu că „cel mai mare avantaj al ţării este gradul de subdezvoltare”.
     Pentru a ne face o concluzie asupra muncii Ministerului Economiei vom prezenta câteva date privind creşterea preţului la unele servicii, produse etc. în perioada 2009-2011: Gaz: 3161 – 6221 lei/1000m3; Petrol: 14 lei – 16,5 lei; Energie electrică: 1.33 lei/kWt – 1,48 lei/kWt; Transport: între 10-40 %; Produse alimentare: între 5-20 %.
     3. Despre Ministerul Apărării şi şeful acestuia Vitalie Marinuţa, precizăm vinderea muniţiei în zone conflictuale, precum şi dezastrul din armată, prin faptul că în ultimul an au fost împuşcaţi câţiva soldaţi de proprii camarazi.
     4. Situaţie precară este şi în cadrul Ministerul Finanţelor. Veaceslav Negruţă a delimitat societatea în două compartimente, în baza salariului: a) Preşedinţi, directori, şefi de întreprinderi şi firme statale: între 40 000 – 100 000 lei; b) Profesori, educatori, cercetători, muzeografi etc.: între 600 – 1400 lei.
     Atenţie ! Salariul mediu pe economie – 3.556 lei !!!
     5. De asemenea amintim de situaţia activităţii d-nei Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care nu s-a sinchisit să declare că „crearea unui sistem de protecţie socială model în Republica Moldova se desfăşoară anevoios”. Toate cele 5 obiective majore au fost ignorate, iar pompozitatea promisiunilor depăşeşte limita chiar şi imaginarului.
     Astfel,
a. Creşterea calităţii vieţii familiilor, reducerea sărăciei, inegalităţii şi inechităţii în societate;
b. Direcţionarea programelor de asistenţă socială spre susţinerea grupurilor vulnerabile şi persoanelor cu venituri mici;
c. Reducerea şi eliminarea ineficienţelor în sistemul de protecţie socială;
d. Asigurarea accesului populaţiei la servicii sociale de calitate;
e. Asigurarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi.
                   sunt nerealizate în proporţie de 99,9 la sută.
Întrebaţi oamenii !!!
     6. O situaţie delicată şi compromisă o reprezintă Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatolie Şalaru. Acesta a instituit un monopol asupra curselor aeriene, a realizat o calitate a drumurilor dezastruoasă, a influenţat dezvoltarea corupţiei şi a furturilor la reparaţia drumurilor.
     7. În sfârşit amintim situaţia educaţiei şi a ministrului Mihai Şleatiţchi, care s-a distins prin promovarea unei politici cu elemente de frică sau constrângere, a dat indicaţii de a face presiune asupra administraţiilor locale de a închide şcoli, replicând cu un contraargument că în reforma structurală din învăţământ cuvântul-cheie nu este „lichidare", ci „reorganizare”.

N.B.1. Fără reproşuri la adresa miniştrilor aPeLeDeM-işti, căci oricum fac parte din guvernul Filat !!!

N.B.2. Concluzie şocantă – la începutul secolului XXI, în timpul guvernării lui Filat, oamenii din RM se încălzesc cu tizic !!!


   P.S. Aşa cum Zubco nu este Procuror General pentru Filat, similar Filat nu este prim-ministru pentru mine !!!

     P.P.S. Suntem solidari ?!
(va urma)

7 comentarii:

  1. Cât adevăr în acest articol.
    Bravo! De abia aștept continuarea.

    P.S. în privința lui Șalaru, aș spune că nu ai dreptate, drept dovadă poate servi drumul Chișinău-Hâncești, care este reabilitat și se face la un nivel calitativ... din păcate e singurul exemplu...

    RăspundețiȘtergere
  2. Wooooow... N-am fost pe-acolo, dar din ştiri se spune că sunt probleme !!! Dar eu dau dreptate martorilor oculari :)))))

    Trebuie să spunem lui Filat, căci cetăţeanul ăsta şi noaptea visează să-l demită !!! Poate că nu-i plac oamenii care lucrează !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu stiu despre ce maine ai sa scrii: despre plecarea celor 3 : Dodon, Greaceanai si Abramciuc. :)))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  4. Fraţilor! Sunteţi siguri că vorbiţi de Republica Moldova? Că prea mult seamănă situaţia asta cu cea din România!

    RăspundețiȘtergere
  5. Da prietene, e Republica Moldova, iar dacă spui că şi România e într-o situaţie similară, atunci vai de capul nostru, al tuturor românilor...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca să fim obiectivi, nu toate relele se trag de la actualii miniștri și prim-ministru, este o situație de acum de 20 de ani de "independență" cînd nimic nu s-a făcut pentru schimbarea stării de lucruri, dar s-au realizat doar interese a celor sus-puși de noi electoratul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu nici n-am spus "toate", doar starea actuală...

    RăspundețiȘtergere