sâmbătă, 7 aprilie 2012

Pactul de concesie Putin-Filat...

   Compromisul este arta de a împărţi un tort astfel
încât fiecare să creadă că a primit felia cea mai mare.
(Ludwig Erhard)

     Astăzi a răsunat netul prin ecourile declaraţiei lui Baghirov. O declaraţie referitor la evenimentele din 7 aprilie 2009, în special la cei care se fac vinovaţi de acestea. Şi ca să vezi, un rus indică spre comunişti, susţinându-i pe liberali şi democraţi (sau ambele) cu viziuni proeuropene şi proromâneşti. Oare? 
     Din 2009 şi până-n 2012, Filat a avut câteva întrevederi cu premierul rus, Putin. Cea mai notorie este din octombrie 2011, în timpul căreia premierul nostru a semnat la Petersburg Tratatul cu privire la principiile de bază ale politicii din domeniul reglementării valutare şi cel al controlului valutar din statele CSI, precum şi ale 28 de documente iniţiate de preşedinţia rusă a CSI.
     Întrebarea de la sfârşitul primului aliniat se referă la proeuropenismul lui Filat, în special, cu care ne-a cam ros urechile în ultimii 5 ani (de la fondarea PLDM-ului). Să fi fost un machiavelism în toate promisiunile lui Filat? La sigur, dar care-i cauza? Presupunem o alianţă (un pact) cu partea estică, prin care Filat ar ajunge la putere, întorcând favorurile lui Putin. 
     Este cunoscută răcirea relaţiilor moldo-ruse începând cu 2006, drept urmare, Voronin devenind incontrolabil, administraţia moscovită a început căutarea unui nou prorus. Şi l-a găsit, în persoana lui Filat, căruia i-a promis ajutor pentru debarcarea comuniştilor. Momentul propice s-a ivit în 2009, perioadă în care, câţiva ogari de-ai premierului rus, printre care şi Baghirov, au organizat spectacolul.
     După câteva eşecuri politice, inclusiv economice, de politică externă etc., Filat cere iar ajutorul omologului său rus. Şi o face conştient, mai ales că comuniştii prezintă încă un partid destul de puternic, iar revenirea acestora la guvernare ar însemna moartea politică (şi economică) a celui dintâi.
     Prin urmare, declaraţia lui Baghirov îi mai dă un gât de oxigen liderului peledemist, dar nu ştim pentru cât timp. Sau mai are soluţii?

P.S. De la IudaRoşca la IudaFilat...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu