miercuri, 4 aprilie 2012

Schizofrenia istoriei !!!

De ce atunci când cineva vorbeşte cu divinitatea se numeşte "rugăciune",
dar când divinitatea vorbeşte cu cineva se numeşte "schizofrenie" ?!

     Problema disciplinei Istoria Românilor a atins cote impresionante în societate. Multă lume discută, critică, se dă cu părerea, dar marea bătălie are loc între două grupuri – cei care susţin reintroducerea disciplinei Istoria Românilor şi cei care susţin disciplina actuală "Istoria". Cei din urmă au propus şi o alternativă - Istoria Românilor şi Universală.
     De asemenea, susţinător şi promotor al celei de-a doua variante este şi premierul Filat. Mai mult, acesta a declarat că titlul nu contează, ci doar conţinutul... Şi poate că are dreptate... dar că acum 3 ani alta era cerinţa PLDM-ului (clar şi răspicat)  Istoria Românilor !
     Deranjat de forfota societăţii, Filat dă vina pe ministrul educaţiei, Şleahtiţchi, care n-ar fi coordonat cu primul schimbările de conţinut şi titulatură. Ca urmare, consider, că premierul va aborda chestiunea demisiei ministrului respectiv, iar noul venit, va arunca pe umerii predecesorului său întreaga culpabilitate.
     Un alt impas se opreşte la majoritatea istoricilor care au votat contra reintroducerii obiectului Istoria Românilor. Argumentele că un singur obiect va fi mult mai accesibil elevilor, precum şi faptul că în ţările Europei se studiază o singură disciplină, sunt prezentate de corespunzătorii istorici întemeiate şi irevocabile.
     În loc de concluzie consider a fi necesară remarca: istoricii se ceartă pentru surse băneşti (voindu-se autori de cărţi), tratând cu indiferenţă această temă sensibilă (din surse sigure, manualele cu titlul "Istoria Românilor şi Universală" sunt deja editate  înainte de aprobarea finală). 
     
P.S. Pentru toţi cei contra "Istoriei Românilor" ca disciplină individuală...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu